24 Nisan 2009 Cuma

YÖREMİZDEN FIKRALAR

YÖREMİZDE ANI, FIKRALAR,ANEKTODLAR

Yöremize ait olan anıları, fıkraları,anektodları derleyerek , yöre kültürümüzün yaşaması için fıkraları ve anıları gönderen:

Asım KARAKILIÇ


1951 Göle doğumlu ilk okulu kendi kasabası olan Köprülü'de, Orta okulu Göle'de, Liseyi Kars Alpaslan Lisesinde, Öğretmen okulunu ise, dışarıda bitiren aynı zamanda; Eskişehir Açık Öğretim Fakültesi mezunu olan Emekli Öğretmen. İlkokul, Ortaokul ve ilköğretim okullarında 25 yıl yöneticilik yapan, 35 yıl hizmeti olan hocamız, evli ve 4 çocuk babasıdır.

EY ATATÜRK’Ü SOROR

Daha önce Göle’ye bağlı olan Boğa tepe köyüne atanan ilkokul öğretmeni derste öğrencinin birine
“Atanın adı nedir?” diye sorur .Öğrenci Hacı Halil’dir.öğretmenim der.
Sınıf gülmeye başlar. Arkadaşı yoğ ola Halil’i sor mor. Atatürk’ü soror.
*öğrenci babasının olduğunu düşünür.


KELİME-İ ŞAHADET

Yıl 1978 görüş ayrılıkları şiddet başını almış gidiyor.İnsanlar ve şehirler birbirlerine düşman olmuş.Kars aşırı solcuların ,Erzurum ise aşırı sağcıların kontrolünden Kars otobüsü Hasan kalede geçerken Hasan kaleliler otobüsü durdurur.Ule Kars’ın komin isleri inen aşağı derler.Hasan kale’li yolcuları tek tek sıra halinde dizilmelerini söyler. Hasan kaleli genç Kars’lılara döner .Ola çelime-i şehadet-i getırın der.Karslı genç bir solukta söyler.Yanındaki arkadaşı Memete döner ola Memet doğrimi söyler, vallahi bılmerım .Ola öyle ya hızlı okudu çi aklımda tutamırem ki sor om Hele sen bizim hafız emiyı sesle der.O anlar.

HEVRİK TUNNE (MAKAS YOK)

Öğretmen okul bahçesindeki törende sonra öğrencilerin temizlik ve saç muayenesini yapar.Oğlum Ali saçların çok uzun neden kesmiyorsun
-Ali valla öğretmenim hevrik tun ne diye cevap verir.
Makas yok diye anlatmak ister.


VA ÇIMA MIR(NEDEN ÖLDÜ)


Doğunun o soğuk fırtınalı günlerinden yolculuk eden iki arkadaş yolda birinin donarak öldüğünü görürler. Yanındaki arkadaşı ölenin baş ucuna bakar.Baş ucundaki torbada ekmeği,peyniri ve soğanı görür hayret eder. Ole Hesso nan pır, pıvaz pır va çıma mır.
*Yani ekmeği var soğanı var niye öldü.


DÜŞECEĞİM

1960 yılında Karsta oturan bir aile Kars’tan İstanbul’a göç ederler.Evin hanımı iki üç ay sonra Bakırköy de ikamet eden Avcılarda hasta bir akrabasının ziyaretine gider,İneceği durağa yaklaşan anne şoföre .
Bala meni ender düşeceğim! (1)der.
Otobüs şoförü düşmesin teyze- Oğlum düşeceğim.
Düşmesin teyzem
Ola köpoğlu düşeceğim.
*Yavrum ben ineceğim.

“B” HARFİ

1980 yıllarında ülke genelinde okuma –yazma seferberliği başlamıştı.
Göle’nin Günorta köyünde Öğretmen yetişkinlere akşam okuma- yazma öğretiyor. O zaman harf öğretiliyordu. O gün öğretmen “B” harfini öğretecek hoca oğlum Meddin sen kalk bu harf hangi harftır, bize söyle der.Hocam dur, ben bir iyi bakım ,valla hocam Ben Bunu bir yerde görmüştüm ama, nerede
Şart olsun ki öğretmenim bu “B”harfidir der.


ORT ÖLEM

Erzurum’un o soğuk kış günlerinde doğru dürüst yakacağı olmayan Ezenin hastalığı gün geçtikçe ağırlaşır gürbette oğlu imdadına kavuşur.oğlu gelir annesi yatakta, yorganını kaldırır hal vaktini sorur anne neyin var.
Ola oğul ört yorganı ört ki,koy ben olem diye söyler.


AHA MEYDAN

Kars- Kanlı (Gelirli ) köyü imamı camide cematına boy abdestinın alınışını tarif eder.Köydeki Aslan ağanın oğlu olan muzipçi Süleyman: Hoca biz gençlere boy abdestini anlatıyorsun biz anlamıyoruz .Cami mızın yanı başında dere var.orda yaparak bize göster.Hoca da tamam size tarif edeceğim.O köye öğretmen olarak yeni atanmıştım. Birkaç gün sonra hele bir köyün meydanına gidelim köylülerle tanışalım. Tesedüfen olaya rastladım
Onlara yaklaştım derenin kenarında gençlerin toplandığını deredeki suyun içinde soyunmuş
üzerindeki şortu ile derenin içinde bir şeyler tarif eden birisini gördüm .Sordum onlara bu adam kim ?Niye soyundurmuşsunuz
Öğretmenim bu adam köyümüzün imamıdır.Neden bu işi yaptırıyorsunuz imama ayıp olmuyor mu .Sultan, ay hocam ! İmam Camide bize boy abdestini anlatıyor biz anlamıyoruz.
Bizde aha hoca, aha meydan,aha dere, yaparak yaşayarak bize tarif et dedik.


GORE TUNNE (ÇORAP YOK)

Zem
heri ayının o soğuk günlerinde kara lastikleri ile Okula gelen öğrencisini çorapsız olduğunu gören Öğretmeni içi yanar .Çocuk daha yeni Birinci sınıfta Türkçe bilmiyor . - Öğretmen Oğlum nerede çorabın :valla Öğretmen Gore tunne.
* Vay benim Anadolu’m canım kurban olsun o çocuklara.


SEĞİRTMEK

Öğretmen sınıftan Dilbilgisi dersinden fiil çekimlerini işlemektedir.
Öğrencinin birisine! Hele sen kalk oğlum: Seğirtmek fiilini çek
-Öğrenci hocam seğirtmek nedir ki;
-Sen bilmiyor musun.
—Hayır.
-Oğlum Seğirtmek demek.koşmak demektir.
-Öğretmen fiil çekimini yapar.
—Ben seğurtum
-Sen seğurtun
- O seğurttu der.


ANAHTAR DELİĞİ

1980 yıllarından Göle ilçesinde sulh ceza hakimliğinde bulunan hakim özellikle orman mahkemesi davalarında duruşmaya gelen her kese bir lakap takardı. O günkü duruşmada Şeviş dedeninde orman duruşması var.O da heyecanla sırasını bekliyor . Şeviş dede merak eder kapını anahtar deliğinden içerdekileri gözler.
Hakim Beyin dikkatini
anahtar deliğinde bakan Şeviş dedeyi çağırttırır.
-Hakim Bey amca, niye anahtar deliğinden bizi gözlüyorsun.
-Şeviş dede Hakim bey! ne olur.Delikte baktık der.



asimkarakilic@gmail.com
Derleyen:
Asım KARAKILIÇ