24 Nisan 2009 Cuma

DURANÇAM KÖYÜ (KÖPRÜLÜ BİRİMİ)

DURANÇAM KÖYÜ TARİHİ

Durançam Ardahan iline 55 km Göle ilçesine ise 30 km uzaklıktır.Köprülü Beldesine 2008 yılında bağlandı.
1915 yılında Şenkaya Oltu tarafından gelen Ermeniler tarafından işgal edilmiştir.

Köylüler Ardanuç Şavşat tarafından göç etmeye zorlamıştır. Ardanucun Bilbilan tepesinde köyde şehit verilmiştir. Ardanuca göç eden köylüler doksan üç 93 harbinden sonra işgalden kurtulan köy halkı geri dönüş yapmıştır. Köylerinde hiç bir şeyi bıraktığı gibi bulamayan insanlar için açlık yoksulluk ve sefalet başlamıştır.
Köyün içinde geçen kura nehrinden sazan balığı, alabalık, yayım balığı, gümüş balık çıkmaktadır. Köyde 2000 yılından itibaren her cumartesi günü Pazar kurulmaktadadır.Köyün toprak sınırı Erzurum Şenkaya ilçesi ile Artviin Ardanüç köyleri ile sınır komşusudur.
Geçim Kaynağı :Köylüler Ticaret ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.Çevre köylerde en büyük hayvan ticaretini,pazarlamasını en iyi bilen kişilerdir.Özellikle kurban bayramlarında yurdun dört yanına kurban pazarlamasını üstlenmektediır.

Göç :Çevre köylerinden en çok göç eden yerlerden birisidir.Ankara ,İstanbul illerine daha çok Durançamlar bulunmaktadır.Özellikle Ankara ve çevresinde besicilik ve ticaret uğraşanlara raslanmaktadır.Bu da Durançamın ticareti iyi bildiklerini göstermektedir.
Durançam'ın Köprülü Beldesine Bağlanması: Durançam Köyü 2008 yılında yapılan halk oylaması ile Köprülü Beldesine bağlanmıştır.